FATBIKE

MENE METSÄÄN JA POLJE OMIA POLKUJASI

Vaikka vastaavilla leveärenkaisilla pyörillä onkin ajettu jo pitkään muun muassa Alaskassa, ovat ne alkaneet yleistyä Suomessa vasta viime vuosina.

 

Läskipyörästä käytetään selvyyden ja yleisyyden vuoksi yleensä englanninkielistä termiä fatbike. Pyörä tunnetaan myös synonyymeistä: läskipyörä, paksupyörä, lumipyörä, fatbike, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Fatbikehan on hankaliin olosuhteisiin, alunperin Alaskaan talviin tai New Mexicon aavikko-olosuhteisiin kehitetty maastopyörä ylisuurilla vanteilla ja niihin sopivilla renkailla. Tästä nimikin siis juontaa juurensa. Kun normaalit maastopyörän renkaat ovat halkaisijaltaan 26" ja leveydeltään noin 2,2", niin fatbiken renkaat ovat 29 tuumaiset (teknisesti 26", mutta oikeasti 29") ja leveydeltään kaksinkertaiset, eli noin 3,8-5". Kokona 4-tuumaa on siis reilut 10 cm, eli normaalin jalanjäljen leveys. Kyseessä on siis oikeastaan maastopyörä monsterirenkailla.

Suuri ilmatilavuus ja matala ilmanpaine suodattavat ajoalustan epätasaisuuksia niin tehokkaasti, että fatbikeissä ei yleensä käytetä ylimääräistä jousitusta, toisin kuin useimmissa maastopyörissä.

Vähintään 3,8 tuumaisten renkaiden kosketuspinta maastoon on suuri, mikä mahdollistaa etenemisen lumessa, hiekassa tai mudassa.

 

VUOKRATTAVIA PYÖRIÄ 10 KPL

Hinnat

2h | 25,00

8h | 50,00

SUP LAUDAT

FIILISTELE JÄRVELLÄ

Stand Up Paddling, suomeksi tuttavallisemmin suppailu, on Hawaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto.

SUP-lauta muistuttaa pitkälti surflautaa, jota melotaan seisten, pitkällä melalla. SUP-lautoja valmistetaan moneen eri käyttötarkoitukseen – kilpalaudat, freeride-laudat, pumpattavat laudat jne. Tavanomaisimpia, helppokäyttöisimpiä ja samalla monipuolisimpia lautoja ovat all-round-laudat, jotka soveltuvat kevyeen melontaan maisemia katsellen, kaiken ikäisille ja kokoisille. Samalla laudat sopivat mainiosti myös aktiiviseen kuntoharjoitteluun. Laudoilla voi suppailla niin meri-, järvi- kuin jokiolosuhteissa.

SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, hartioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin. Melontatekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa; liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä melontalenkin aikana. Erityisen mukavan melontalenkistä tekee tavallista kajakki- ja kanoottimelontaa huomattavasti parempi näkyvyys.

SUP-laudan vakaus ja tasapaino monesti yllättävät ensikertalaiset positiivisesti. Eteneminen laudalla meloen ei vaadi mitään ennakkotaitoja, vaan touhuun pääsee jyvälle heti ensimmäisten vetojen myötä. Laudan päällä on helppo pysyä, etenkin rauhallisissa vesiolosuhteissa. Mikäli laudalta sattuisi tipahtamaan, laudan päälle on helppo nousta takaisin. Lautoihin on saatavilla myös karkunaru,joka kiinnitetään laudan perästä melojan nilkkaan. Näin lauta ei pääse karkaamaan hankalissakaan olosuhteissa.

SUP-laudat valmistetaan purjelautojen tapaan käyttäen materiaaleina lasi- ja hiilikuitua, puuta ja pvc:tä. Mitä enemmän laudassa on käytetty hiilikuitua, sitä kevyempi ja nopeampi lauta on. Hiilikuitu on suosittu materiaali kisavälineissä. Suurempi hiilikuitumäärä tekee laudasta kuitenkin myös helpommin särkyvän.

SUP-meloja valmistetaan niin muovista, hiilikuidusta kuin puusta. Meloihin pätee sama sääntö kuin lautoihin – mitä kevyempi mela, sitä paremmin kulkee. Meloihin on saatavilla jatkuvasti kasvava valikoima erilaisia lapamalleja. Sekä laudoille että meloille löytyy laaja määrä valmistajia.

Suppailu on maailmalla jo aikaa sitten ohittanut purjelautailun suosion. SUP-kisoja järjestetään aalloissa, alatuuliradoilla, lyhyillä slalom-radoilla ja yhden tai useamman päivän matka- ja maratonkisoina. Suppailun kohderyhmänä eivät ole vain surffarit, vaan kaikki vesillä liikkumisesta pitävät. Monesti purjelautailija ei saa potkua vesillä olemisesta ilman massiivisia tuuliolosuhteita, mutta suppailijat lähtevät melomaan niin tyynellä kuin tuulisemmallakin kelillä. Suppailu sopii niin himourheilijan kesätreenauksen tueksi, leppoisaan iltamelontaan mökillä kuin koko perheen hauskaksi leikkivälineeksi.

Hinnat

2h | 25,00

8h | 50,00

 

  

Manamansalon Portti logo

Manamansalontie 3187

88340 Manamansalo

0400 941 269

© 2018 Manamansalon Portti

  • Facebook
  • Instagram

sivujen suunnittelu